Η Δράση μας

Οι Μηχανικοί της Γης κοντά στην Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου

Οι Μηχανικοί της Γης κοντά στην Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου

Τον Ιούνιο 2020, οι Μηχανικοί της Γης, ανταποκρινόμενοι σε αίτημα Φιλανθρωπικού Σωματείου παρείχε τεχνική υποστήριξη για το έργο ανακατασκευής κτηρίου παροχής φροντίδας σε ηλικιωμένους στο Μοσχάτο. Πρόκειται για 5ώροφο κτήριο, στο οποίο παρέχεται στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε αδύναμους συνανθρώπους μας μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι αυξανόμενες απαιτήσεις της δομής οδήγησαν στην ανάγκη για αναβάθμιση και επέκταση του κτηρίου, έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι σύγχρονες προδιαγραφές και απαιτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι Μηχανικοί της Γης συμμετείχαν, ως ανεξάρτητο μέρος, στην αξιολόγηση συμβατικών τευχών του έργου με σκοπό την υποστήριξη του σωματείου στη διαδικασία χρηματοδότησης της κατασκευής του.

Καθαρισμός της παραλίας Χαμολιά το Σάββατο 19/5/2018

Καθαρισμός της παραλίας Χαμολιά το Σάββατο 19/5/2018

Οι Μηχανικοί της Γης συμμετέχουν και φέτος στην πολυετή προσπάθεια του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για τον εθελοντικό καθαρισμό των ακτών της χώρας μας!

Σας καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη συλλογική αυτή προσπάθεια της ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2018 με τον καθαρισμό της παραλίας Χαμολιά στη Βραυρώνα το Σάββατο 19 Μαΐου. Η συγκέντρωση των συμμετεχόντων θα ξεκινήσει στις 10:00 και ο καθαρισμός θα αρχίσει στις 10:30.

Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή μέχρι και την Πέμπτη 17 Μαΐου συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής (Καθαρισμος-2018-φορμα-συμμετοχής-ΜτΓ) και στέλνοντάς την στο info@engoe.gr.

Μην ξεχάσετε το αντιηλιακό και το καπέλο σας!

Περισσότερα Στοιχεία για την Εκστρατεία

Για 23η χρονιά πραγματοποιείται και φέτος η εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών ακτών, βυθού και φυσικών περιοχών ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, που διοργανώνει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και έχει στόχο την ενημέρωση και κινητοποίηση μικρών και μεγάλων πολιτών για τη διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η φετινή εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ επικεντρώνεται στο ζήτημα των πλαστικών – είμαστε όλοι μέρος αυτού του προβλήματος, ας γίνουμε και μέρος της λύσης υιοθετώντας μια προσωπικά υπεύθυνη στάση στην καθημερινότητά μας! (http://medsos.gr/medsos/2008-08-12-07-14-43/2008-08-28-11-24-19/2008-08-28-11-55-31/1865–2018-.html)

Μάθημα Πρώτων Βοηθειών στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών

Μάθημα Πρώτων Βοηθειών στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών

Οι Μηχανικοί της Γης υποστήριξαν την υλοποίηση του μαθήματος Πρώτων Βοηθειών της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ που μπήκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα σπουδών της σχολής. Η οργάνωσή μας ήρθε σε επαφή με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής (ΕΟΔΑ) με την οποία και έχει συνεργασθεί κατά το παρελθόν διοργανώνοντας από κοινού ενημερωτικές ημερίδες. Οι Διασώστες δέχθηκαν ευχαρίστως να αναλάβουν την ενημερωτική αυτή παρουσίαση. Η διάλεξη-επίδειξη έγινε από τον κύριο Ανδρέα Παπαγεωργίου της ΕΟΔΑ την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 στο Αμφιθέατρο της Σχολής, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Υπήρξε σημαντική προσέλευση φοιτητών που συνέβαλλε στην επιτυχία της διάλεξης.

Πυροφύλαξη στην Πάρνηθα

Πυροφύλαξη στην Πάρνηθα

Το Σάββατο 23/9 μέλη των Μηχανικών της Γης συμμετείχαν στην εθελοντική πυροφύλαξη του ΕΔΑΣΑ (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής) στην Πάρνηθα.

Το απόγευμα του Σαββάτου συναντηθήκαμε από νωρίς για να ανεβούμε προς την Πάρνηθα όπου συναντήσαμε τους υπόλοιπους εθελοντές και τον υπεύθυνο πυροφύλαξης. Σύντομα αφήσαμε τα αυτοκίνητα, για να κάνουμε περίπου μισή ώρα πορείας μέχρι το πυροφυλάκιο Σκίπιζας, με ορατότητα 270ο στα γύρω βουνά, και αντίστοιχα υπέροχη θέα! Οι βάρδιες πυροφύλαξης συνοδεύτηκαν από πολύ κρύο τόσο μέσα στο φυλάκιο όσο και έξω από αυτό – το θερμόμετρο έδειξε 8οC και πάνω από 90% υγρασία. Άξιζε κάθε λεπτό της εμπειρίας.

Η προστασία των δασών πρέπει να απασχολεί όλους μας και ελπίζουμε σε μια πιο διευρυμένη δράση την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο 2018.

Περισσότερα στοιχεία για τον ΕΔΑΣΑ και τη δράση του: www.edasa.gr

Πρόταση ενεργειακής απόδοσης πλινθόκτιστων κατοικιών

Πρόταση ενεργειακής απόδοσης πλινθόκτιστων κατοικιών

Tο θέμα της ενεργειακής απόδοσης και της θερμικής άνεσης απασχολεί τους Μηχανικούς της Γης (ΜτΓ) απαρχής της ενασχόλησής τους με τη δόμηση με χώμα. Με σκοπό να εμβαθύνουμε περισσότερο στο ζήτημα, σχεδιάζουμε ένα νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή απόδοση πλινθόκτιστων κατοικιών.

Στο πλαίσιο αυτό αναζητούμε ένα άτομο το οποίο θα συμμετάσχει στα ακόλουθα:

  • Διαμόρφωση της αρχικής πρότασης: έχει γίνει σημαντική προεργασία από μέλη μας, αλλά απαιτείται ενημέρωση και εμπλουτισμός αυτής (εκτιμώμενη ενασχόληση: 5-10 ώρες)
  • Παρακολούθηση σειράς μαθημάτων/σεμιναρίων: η αρχική πρόταση θα κατατεθεί σε πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για την ενίσχυση της τεχνογνωσίας ΜΚΟ. Εφόσον η πρόταση είναι επιτυχής, το άτομο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ως εκπρόσωπος των ΜτΓ, σε στενή συνεργασία με τα τακτικά μέλη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεματικές χρηματοδοτήσεων, διαχείρισης ομάδων, δικτύωσης, marketing κ.ά. και η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική (εκτιμώμενη ενασχόληση: 1 ημερολογιακός μήνας, με συνολικά 80 ώρες μαθημάτων, μισά πρωινά και μισά απογευματινά, και εκτιμώμενη έναρξη μέσα Νοεμβρίου)
  • Σχεδιασμός του νέου προγράμματος για την ενεργειακή απόδοση πλινθόκτιστων κατοικιών: μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, σε συνεργασία με τα τακτικά μέλη της οργάνωσης, το άτομο θα συνδράμει στην κατάστρωση ολοκληρωμένων προτάσεων προς πιθανούς χρηματοδότες (εκτιμώμενη ενασχόληση: σποραδικά για 2-3 μήνες).

Παρακαλούμε πολύ όποιο από τα μέλη μας ενδιαφέρεται (κατά προτεραιότητα) ή γνωρίζει κάποιο άτομο που μπορεί να ενδιαφέρεται, να επικοινωνήσει μαζί μας στο info@engoe.gr μέχρι την Πέμπτη 28/9.

Υπενθυμίζουμε πως η προσφορά των μελών και φίλων των ΜτΓ στην οργάνωση είναι και παραμένει εθελοντική.

Καθαρισμός της παραλίας Χαμολιά το Σάββατο 27/5

Καθαρισμός της παραλίας Χαμολιά το Σάββατο 27/5

Οι Μηχανικοί της Γης συμμετέχουν στην πολυετή προσπάθεια του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για τον εθελοντικό καθαρισμό των ακτών της χώρας μας!

Σας καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη συλλογική αυτή προσπάθεια της ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2017 με τον καθαρισμό της παραλίας Χαμολιά στο Πόρτο Ράφτη το Σάββατο 27 Μαΐου. Η συγκέντρωση των συμμετεχόντων θα ξεκινήσει στις 10:30 και ο καθαρισμός θα αρχίσει στις 11:00.

Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή μέχρι την Πέμπτη 25 Μαΐου συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής (εδώ) και στέλνοντάς της στο info@engoe.gr. Μην ξεχάσετε το αντιηλιακό και το καπέλο σας!

Περισσότερα Στοιχεία για την Εκστρατεία

Συμπληρώνοντας φέτος 22 χρόνια σταθερής υλοποίησης, η εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ αποτελεί την ιστορικότερη πρωτοβουλία εθελοντικών καθαρισμών με πανελλαδική εμβέλεια. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συντονίζει όλη την προσπάθεια, στέλνοντας σακούλες απορριμμάτων και Φύλλα Καταγραφής Απορριμμάτων και Παρατήρησης Φυσικών Περιοχών – υλικό που στη συνέχεια επεξεργάζεται το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. (http://medsos.gr/medsos/2008-08-12-07-14-43/2008-08-28-11-24-19/2008-08-28-11-55-31/1829–2017-.html)

Στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με ρουχισμό και τρόφιμα

Στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με ρουχισμό και τρόφιμα

Μετά από κάλεσμα προς τα μέλη μας για συλλογή ρούχων και τροφίμων μακράς διαρκείας για τη στήριξη οικογενειών και ατόμων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τα συλλεχθέντα είδη παραδώθηκαν την 18/2/2017 από τους Μηχανικούς της Γης στο Μιμηκοπούλειον Ίδρυμα για προώθησή τους σε άτομα που τα έχουν ανάγκη.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη μας που προσέφεραν τα πιο πάνω είδη.

 
 
 
Γίνε μέλος

    KASAPI